De begrafenis van Mirjam

Gepubliceerd op 8 maart 2018 om 17:13

Gisteren werd Mirjam begraven. Deze begrafenis is heel anders gegaan dan wat je bij een begrafenis zou verwachten. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor..

Ik zal het proberen te beschrijven: Afgelopen maandagavond hebben de ouders van Mirjam pas te horen gekregen dat hun dochtertje is overleden, terwijl ze afgelopen vrijdagmiddag al overleden is. Gisteren in de ochtend kwamen de ouders naar het ziekenhuis om het lichaampje van hun dochter op te komen halen. Ik zag het grote verdriet van deze ouders. Ik kan niet communiceren met Mirjams moeder omdat ze alleen Hongaars spreekt. Ik heb haar een knuffel gegeven en dit zegt soms meer dan welke woorden ook. Met vader konden we wel Russisch spreken en vroegen we wanneer de begrafenis plaats zou vinden. Dit was al over 3 uur en zou 15 km verderop plaats vinden. Wij waren bijtijds op de begraafplaats en de rest van de familie vertelde van het grote verdriet dat ze al zoveel familieleden aan de dood moesten afstaan. Zo vertelde een tante dat al 7 kinderen van haar waren overleden.

Toen kwam er een openbakwagen aan met daarin de ouders van Mirjam en het lichaampje van Mirjam. Ik vond het heel vreemd en erg om te zien dat het lichaampje van Mirjam in een bananendoos achterin de open bakwagen lag. De moeder haalde Mirjam er uit en rende met het lichaampje weg. Deze moeder deed dit omdat ze Mirjam nog nooit echt heeft kunnen vasthouden. Dit werd niet toegestaan en het lichaampje werd door familie leden afgepakt en in een (zelfgemaakt) kistje gelegd. Dat kistje werd meteen met planken dicht getimmerd en ter aarde besteld. De ouders hebben geen afscheid kunnen nemen van hun kindje. Nadat iedereen van de begraafplaats weg liep en we bij de weg stonden, kwam er een vrachtwagen aanrijden. Op dat moment rende moeder naar de vrachtwagen en wilde voor de vrachtwagen springen. Gelukkig konden mensen haar nog net op tijd grijpen. De familie ging weer terug naar het zigeunerkamp, waar ze wonen. Vader bedankte ons nog voor alle goede zorgen voor Mirjam, en wij bleven versteend achter.. Was dit echt de werkelijkheid? Heeft dit echt allemaal plaats gevonden? Het heeft ons geraakt en het maakt ons verdrietig wat er gistermiddag is gebeurd. Dat er zo respectloos met een overledene wordt omgegaan en dat de ouders niet eens afscheid hebben kunnen nemen van hun dochter.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.