In maart 2022 werd ik door een kennis gevraagd om als chauffeur mee te gaan met een hulptransport naar Oekraïne. Omdat ik zelf een bestelbus bezit, kon ik, met wat werkverschuivingen, snel een paar dagen vrij maken.

Aan de hand van een lijst met benodigdheden konden we al snel sponsoren vinden die spullen en voedsel wilden schenken. Ook was er een sponsor nodig om de diesel- en vignetkosten te dekken, maar toen dat allemaal rond was, konden we inladen en vertrekken.

Met meerdere bussen (en 2 personen per bus) naar Oekraïne reizen doe je in 1,5 – 2 dagen (afhankelijk van de route 1700-1750km enkel reis).
De grenzen binnen de EU passeren is geen enkel probleem, de grens met Oekraïne vraagt iets meer voorbereiding met betrekking tot paspoort, rijbewijs, kentekenbewijs en ladingpapieren (die laatste wordt voor je geregeld).
Wij hadden geen drugs, alcohol of sigaretten bij ons, dus was het verder geen enkel probleem.

Aangekomen in Oekraïne hebben we niet ver van de grens onze hulpgoederen kunnen lossen.
Alhoewel Oekraïne in oorlog is, merkten we er daar niet veel van. Het leek gewoon of we op vakantie waren….
Na een nacht slapen zijn we terug gegaan naar Nederland.

Alhoewel het mooi is om door vreemde landen te rijden en de natuur te bekijken, is het geen vakantiereisje. 1,5 dag heen, 15-18u in Oekraine zijn en dan weer 1,5 dag terug is wel vermoeiend.
Desondanks ben ik er inmiddels al 2e keer geweest en de 3e keer staat half juni 2022 gepland.
Waarom? Omdat de hulpvraag hoog is en de goederen er naartoe gebracht moeten worden.

Zou ik een volgende keer weer gaan? Ja, als er weer sponsoren voor de kosten gevonden worden, zeker!
Is het veilig? In dat deel van Oekraïne wordt niet gevochten, en is het veilig.
Is de reis gevaarlijk? Tja, onderweg is het altijd gevaarlijk, maar degene die een rijbewijs hebben gehaald, hebben geleerd om gevaar te herkennen er daarop te anticiperen.

Bij deze vraag ik iedereen die dit leest om de TFC van Stefanie financieel te sponsoren en indien u/jij in de gelegenheid ben om een keer mee te gaan met een hulptransport naar Oekraïne om zich bij de TFC te melden!!
Draagt u ook uw aandeel aan / steentje bij?