27 maart 17:00 uur
Na een tijdje zijlings bij de organisatie voor goederen voor de Oekraine betrokken te zijn geweest kwam de vraag reserve te staan als chauffeur. In overleg met thuis besloten daar volmondig ja op te zeggen. En ook op mn werk mocht ik een weekje weg blijven. En dan, ja hoe zal het gaan. Ik wacht het maar af. Toen kwam er een telefoontje op zaterdagmiddag van Evelien ruim een dag voor vertrek. Gaby kan niet mee want ze is positief getest op corona.

Nu wordt het serieus voor mij, maar wat jammer voor Gaby, vrijdag zag ik haar nog zo bezig met het inladen van de wagens, zo enthousiast, en nu thuis blijven. Echt niet fijn! Maar meteen begon bij mij het geregel. Werk bellen dat ik definitief een week niet zou rijden. Ik was ingepland maar afgesproken was dat ik zou bellen naar de planning als ik als reserve chauffeur nodig was.

Lijstje maken wat ik mee moest nemen. Kleding; want hoe is het weer onderweg en daar. Nog even naar mijn vrachtwagen toe om e.e.a. te halen. Contact met Arjan en Evelien hoe een en ander is geregeld. Ik was immers bij die voorbereiding niet aanwezig geweest. Zondag na de dienst met elkaar de laatste dingen doorgenomen m.b.t. papieren, lading en tolvignetten, route en diverse andere zaken. Van Evelien een tas voor onderweg, met eten, telefoonnummers van elkaar en Evelien die het contact onderhoud met de organisatie in Oekraine (was goed geregeld).

28 maart 22:10 uur
Vanmorgen om 6:30 uur weggereden. We rijden afzonderlijk van elkaar, dat werkt beter en Perry en Edwin mogen sowieso niet harder dan 90 km per uur. Wij schieten lekker op vandaag. Arjan is begonnen met rijden en om 12:30uur moest er getankt worden. Arjan rekende af en nam nog een bakkie koffie. Ik had vanmorgen tijdens de rit al wat broodjes van huis op, dus beginnen we aan het 2e deel voor vandaag, en ook nu loopt alles gesmeerd. Af en toe wat snelheid terug nemen bij wegversmallingen ivm werkzaamheden. Om ongeveer 15:30 passeren we de hongaarse grens en even daarna rijden we Perry en Edwin voorbij, om daarna de autobahn af te gaan om voor de 2e keer te tanken. We hebben overigens de hele dag contact met elkaar via de app. Na de tankbeurt, koffie en een krentebol weer de autobahn opgedraaid om vervolgens weer Perry en Edwin voorbij te gaan. We zijn bij hen gebleven en met elkaar naar ons overnachtingsadres gereden. Daar waren Benjamin en Rens net voor oons aangekomen. Na de auto’s gestald te hebben werden onze kamers aangewezen. Het is inmiddels al 19:00 geweest en we zijn het plaatsje ingelopen voor een stevige hongaarse schotel. Even nog het plaatsje ingelopen en toen inmiddels 22:45 naar bed. Morgen een spannende dag, Oekraine in.

29 maart 2022
Na een stevig ontbijt om 7:30 gaan rijden. Ook even nog de auto van Perry en Edwin van wat extra diesel voorzien. Om 9:00 Boedapest gepasseerd.

Om 13:00 getankt, we mochten per auto 50 liter tanken. Dit was het laatste tankstation voor de grens. Hier dus al op tankrantsoen. Het stuur overgenomen en op naar de grens van Oekraine. Onderweg zagen we al enkele miliairen. Om 14:30 zijn we met alle drie de auto’s tegelijk aangekomen aan de grens. Om een lang verhaal kort te maken: we mochten de grens niet over. De autopapieren waren niet in orde. De auto van Perry en Edwin kwam met vertraging de grens over. Om 17:00 kwamen zij op de bestemming aan en werden de wagens gelost.

Nu inmiddels 18:00 uur wachten wij op een van de leeggekomen wagens om hier in Hongarije over te laden om alsnog de goederen in Oekraine te krijgen. Om 19:30 is de wagen overgeladen en hebben we besloten om in Hongarije te blijven. En morgen na nog wat levensmiddeen te hebben gekocht deze naar Oekraine te brengen met de andere wagen. Dus kunnen we dan ook een kijkje nemen bij het depo in Oekraine. Maar nu even een kijkje nemen bij een supermarkt om daar morgen alles te halen wat op ons lijstje staat. Om 20:00 uur zijn we er mee klaar. Een hotelletje is snel gevonden. En een hapje eten kan tegenover het hotel. Om 21:00 zitten we aan de warme hap, waarna we rond 22:30 onze tas op de kamervloer laten neerploffen. Even een douche en dan naar bed. Het was me het dagje wel. Morgen ook nog aardig wat te doen. Sowieso lastig om de hongaarse-oekrainse grens te passeren en vice versa.

30 maart 2022
Om 6:00 al weer wakker, even gewassen, gisteravond nog gedouchd. Spullen gepakt en even een bakkie koffie gedaan in het dorp. Daarna terug naar het hotel, uitchecken, daarna in de auto om bij de supermarkt levensmiddelen te kopen voor Oekraine. Dozen vol gingen er in de karren. Personeel en beveiliging kwamen wel even langs om toe te zien dat niet de hele winkel werd leeggehaald. Aan zonnebloem en olijfolie zat sowieso al een limiet. Inmiddels waren Rens en Benjamin uit Oekraine de grens overgekomen om alles in hun auto te laden, omdat die van ons de grens niet over micht. Daarna werd naar een andere supermarkt gereden om nog meer levensmiddelen te kopen en natuurlijk zonnebloemolie. Om 9:45 zijn Arjan en ik (Jaco) uitgestapt bij Rens en Benjamin. We zijn niet aangemeld op het kenteken van die wagen en die van ons mag de grens niet over (grensburocratie). Dus wij lopend de grens met Hongarije en Oekraine over. Zelfs dat was ook wel weer een dingetje. We hadden niets bij ons en als toerist was je niet welkom in Oekraine, maar uiteindelijk mochten ook wij Oekraine in lopen. Wat bizar: kom je met 3 wagens en loop je uiteindelijk het land van bestemming in. Toch ook wel weer heel bijzonder. Rens en Benjamin kwamen redelijk snel met de boodschappen de grens over en pikten ons weer op. Inmiddels was het al weer 10:45 en gingen we op weg naar de opslag van de goederen die door ons en anderen daar zijn gebracht. Daar was het een drukte van belang met sorteren en klaarmaken om bij degenen die het nodig hebben te brengen of op te laten halen.

Om half 2 zijn we naar een kerkgebouw gereden waar we de lunch gingen gebruiken. Arjan ging nog even mee met Stefanie om medicijnen te kopen en versturen voor een ernstig zieke. Bij de lunch locatie werd er soep gemaakt naar oekrains recept en een macaronischotel die we met een groot aantal vluchtelingen gezamenlijk aan 1 lange tafel hebbe gegete. Indrukwekkend. Daarna hebben Perry en Rens nog even met wat kinderen gevoetbald om daarna afscheid te nemen en naar de grens te rijden. Vlak voor de grens gingen wij er weer uit, vanwege niet aangemeld op kenteken. Alles verliep voorspoedig. De grensbeamten en een aantal soldaten, ja die waren er ook, lieten ons vrij makkelijk passeren. Maar toen: Wij liepen het douane gebouw uit en liepen over de stoep door. We stapten nietsvermoedend over een laag kettinkje, we waren immers de grens over. Direct werd ons gesommeerd door een zwaarbewapende militair terug te komen en wij moesten in een personenbusje stappen, om even verderop naar een vluchtelingenkamp gebracht te worden. Arjan probeerde nog aan te geven dat we nederlanders waren en op europees grondgebied stonden en opgehaald zouden worden. Geen praten aan, we moesten mee. Gelijk kwam er een rode kruis medewerkster met een intake lijst. We hebben gelijk gevraagd naar een engels sprekend persoon. Die was snel ter plaatse, en na een korte uitleg mochte we vertrekken. Lopend zijn we naar de hoofdweg gegaan, daar ongeveer 5 km gelopen.

De anderen hadden weer vertraging bij de grens. Toen ingestapt om ons eigen wagentje te halen en op weg te gaan naar het logeeradres in Hongarije, Daar om 21:00 aangekomen, eten en naar bed. Morgen sneeuw in Holland???

31 maart 2022
Vanmorgen op tijd opgestaan, 6:30, ontbijt om 7:00, toen nog gezongen voor Perry (hij was jarig).Daarna de auto in. De tank volgegooid en we hoorden dat er in Nederland sneeuw lag. Wij nu in Oostenrijk. Om 9:00 met slecht weer, regen. Om 11:00 gestopt voor koffie en apfelstrudel, traktatie van Perry. Ook mocht hij nog een ludieke actie van zijn collega’s uitpakken.

Daarna weer verder Oostenrijk uit Duitsland in. Wel wat vertraging maar op zich loopt het goed, De regen is opgehouden. Om 15:00 maar weer getankt. Nog ongeveer 600 km te gaan. Op 280 km om 19:30 pech, Perry. Al gauw was duidelijk dat we voorlopig niet verder konden.Om 24:00 in het hotel. Na gebeld te hebben met de ANWB en daarna ADAC (Duitse ANWB) kwam er een wagen om de bus van Perry af te voeren. We hadden inmiddels wat gegeten verderop langs de autobahn, en zijn achter de afsleepwagen aangereden. Een heel eind terug van onze route. Om 23:25 bij de mercedes garage. Morgen hopen we uitsluitsel te krijgen of de wagen gerepareerd zou zijn. Besloten is dat Benjamin, Rens en Edwin vanacht door zouden gaan naar huis en wij een overnachting zoeken. Om 24:00 stapten we het hotel binnen. Het was weer een lange dag geweest.

1 april 2022
Vanmorgen weer op tijd opgestaan ( 7:00 uur). Bakkie gedaan en naar de garage gereden. Daar aangekomen het probleem uitgelegd. Na wat formaliteitenis de wagen in de garage gezet en is de monteur er direct aan begonnen. Even later werden we erbij geroepen en liet men ons zien dat een koelslang was beschadigd. Het zou een paar uur gaan duren. Nieuwe slang was niet op voorraad. Dus zijn we het dorp in gelopen om een ontbijtje te scoren om 9:00 uur. We zijn daar maar een paar uur blijven zitten om vervolgens om 12:00 ons weer te melden bij de receptie van de garage. Slang zat erop en er was proef gereden. Toch bleek de koeling nog niet in orde, en zal het nog wel wat uren gaan duren totdat alles in orde is. Om 17:00 weggereden, alles in orde. Onderweg nog wat gegeten en getankt. De wagen om 21:15 in Meerkerk afgeleverd. Door Tiny opgehaald en 22:25 eindelijk thuis.