Liveblog: oorlog in Oekraine

Gepubliceerd op 24 februari 2022 om 15:06

Deze blog wordt geschreven door de thuisfrontcommissie. Vragen kunnen onder de blog worden gesteld.

Deze liveblog is op het moment gesloten, en wordt niet meer geupdate.

 

01-03-2022 10:00

Stefanie zegt: Goedemorgen allemaal, de oorlogssituatie is echt zorgelijk. Eigenlijk heb ik geen woorden voor wat er allemaal gebeurt is in Kiev en Charkov. Er zijn veel bombardementen geweest in Oekraine in de afgelopen nacht. Zelfs meerdere luchtalarmen geweest in Pomichnaja (Waar ik tot een week geleden woonde). Ik belde ze zojuist, en de dominee en zijn vrouw zitten op dit moment in de kelder. Gisteren ben ik heel druk geweest, met dingen te regelen voor het transport en met verschillende intervieuws voor kranten en programmas. Verschillende vluchtelingen zijn aangekomen in het ziekenhuis. Heel ingrijpend om alle verhalen van deze mensen te horen.

 

28-02-2022 12.00

Stefanie is inmiddels uitgerust en kon gisteren de dienst bijwonen in de kerk. Er waren in de gemeente veel vluchtelingen aanwezig. Vanmorgen om 10 uur was er een overleg in de kerk over hoe ze iedereen gaan helpen, waar de kinderen naar school kunnen en maaltijden bereiden voor vluchtelingen. Er is veel tekort aan eten en melkproducten in de supermarkten. Iedereen mag bijvoorbeeld maar 1 pak macaroni kopen. We zijn nu als tfc druk bezig met het regelen van een transport. We laten jullie z.s.m. meer weten als we weten wat er precies nodig is. Dit zetten we in een nieuwe blog over het transport

Stefanie zei ook dat er gisteren in Pomichnaja het luchtalarm was afgegaan. De dominee en zijn vrouw hebben in de schuilkelder gezeten. Gelukkig is er niet gebombardeerd. 

 

26-02-2022 9:06

Stefanie stuurt zojuist dat ze zijn aangekomen in Beregowo!

"Aangekomen in west-Oekraïne (Beregowo)! Was een gevaarlijke en lange reis. Een reis van 45 uur voortdurend achter het stuur. 2 nachten doorgereden. Gevaarlijke plekken gezien/gehoord. Het is een wonder dat wij veilig en wel zijn aangekomen. De Heere heeft ons gespaard. De Heere alle dank! U ook dank voor medeleven en gebed. Ik zal nu eerst gaan uitrusten, daarna volgt er uitgebreider verslag".

 

26-02-2022 6:00

Een aantal uur geleden zijn ze aangekomen in de Zakarpaten. Het liep allemaal goed bij de controle. Na heel veel file kunnen ze nu weer verder. Ze moeten nog twee uur rijden, en gelukkig is er nu wat minder sneeuw dan zojuist. Wel zijn er zorgen over de situatie, over wat er vannacht gebeurt is in Kiev en over alle geruchten die ze horen. Vandaag willen de Russen vanuit Wit-Rusland ook verder trekken en hun slag slaan in het noorden. Stefanie maakt zich ook zorgen over alle mensen die zulke verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt, die zij zelf gelukkig niet hebben meegemaakt. Maar ze zien soms lichtflitsen van bombardementen, en dan weet je dat er mensen zijn die veel ergere dingen meemaken.
Bid voor Oekraïne, Rusland, en echt voor iedereen! 

 

Foto: "Even wat te eten gekocht"

26-02-2022 04:30

Ze hebben eventjes uitgerust. Rond drie uur kwamen ze het Zakarpatengebied binnen. Dat is allemaal goed gegaan. Omdat het hier veiliger is hebben ze de auto aan de kant gezet en nog eventjes een uurtje geslapen. Ze hebben nu nog ongeveer drie uur voor de boeg. Het is wel moeilijker rijden omdat er sneeuw ligt en ze echt door de bergen rijden.

 

25-02-2022 22:30

Ze hadden net een half uurtje geslapen maar zijn daarna weggestuurd door de politie. Ze moeten nu eerst het Zakarpatengebied in.

 

25-02-2022 22:00

Stefanie stuurt dat ze nog niet in het Zakarpatengebied zijn aangekomen en dat ze nu bij een benzinestation eerst twee uur gaan slapen. 

 

25-02-2022 20:00
Over een uurtje moet Stefanie de huidige provincie uit zijn, de Zakarpaten in, omdat dan de avondklok ingaat. Zojuist gingen de lichten al uit overal, dus ze weten niet of ze nu officieel nog verder mogen rijden. Ze hopen bijna aan te komen in de Zakarpaten, waar alles van hun gecontroleerd zal worden. De Russen hebben nog niets aangericht in dat gebied. Zodra ze daar aangekomen zijn willen ze even gaan slapen, omdat ze nu al 30 uur onderweg zijn zonder rust. Het gaat nu nog goed, maar voordat ze de bergen ingaan is het toch verstandig om even te rusten, omdat ze nog zo'n 5 uur moeten rijden. Daardoor zullen ze bij leven en welzijn pas halverwege de nacht aankomen in Beregowo. 
Iedereen bedankt voor het gebed, en bid verder voor Oekraïne en de situatie.

 

25-02-2022 15:30

Het is weer even geleden dat we hebben laten weten hoe het met Stefanie gaat. Ze stuurt nu net dat ze vooral binnendoor rijden. Uit voorzorg omdat je de grote steden niet goed door kunt. Het kan daar nog gevaarlijk zijn omdat er is gebombardeerd. Ze rijden nu onderin Oekraïne via het zuidwesten bijna het Zakarpaten gebied in. Hier rijden wel wat minder mensen. Ze moeten nu nog over 1 belangrijk punt heen, weer een brug. Op Google Maps zagen ze dat daar wel een grote file staat en het kan zijn dat die ook gebombardeerd is zodat ze daar weer niet verder kunnen. Stefanie zegt nog veel energie te hebben. Ze drinkt regelmatig koffie om beter wakker te blijven. Ze moeten nu nog ongeveer 9 uur rijden dus ze verwachten ergens begin de nacht aan te komen. De kinderen beginnen het nu wel een beetje zat te worden, die zitten inmiddels ook al langer dan 24 uur in de auto. Bid voor ons en ook dat we over de brug kunnen omdat we anders erg om moeten rijden.

 

25-02-2022 11:00

Even weer een korte update: Het gaat goed, ze nemen nu vooral binnendoor wegen. De wegen zijn wel slechter, ze kunnen soms maar 20 km per uur rijden, maar dan rijden ze in ieder geval. De hoofdwegen zijn bijna niet te doen. Het is een ravage met auto's, busjes, vrachtauto's. Iedereen evacueert. Ze rijden nu langs allemaal arme dorpjes en ook uit die dorpjes vertrekt iedereen die weg kan. Ze gaan straks wel weer richting de hoofdwegen. Stefanie is benieuwd wat ze daar weer aan zullen treffen. Er gebeuren veel ongelukken want de mensen zijn ongeduldig, hebben haast en de mensen zijn veel te lang op de weg. Stefanie zit nu ook ongeveer 24 uur achter het stuur zonder te slapen en ze zal nog zo'n 10 uur te gaan hebben. Ze willen liever niet wachten want ze moeten nog langs een aantal grote steden waar ook bombardementen zijn geweest. Het liefst zijn ze voor de nacht op hun eindbestemming.

 

25-02-2022 09:00

Ze hebben net 3 uur in de file gestaan op een bepaalde weg en die eindigt in een best wel kleine brug.  Uiteindelijk zijn ze omgekeerd en gaan ze via een andere weg. Er zijn verhalen dat de brug of gebombardeerd is of kapot is door het leger wat er over heen gegaan is. Wat wel fijn is, zegt Stefanie, is dat we soms even uit de auto gingen en met andere mensen gingen praten. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje. 

 

25-02-2022 8:30

Gelukkig mogen we net te horen krijgen dat ze veilig langs de stad Vinnytsja zijn gekomen. Ze vertelde ook niet te weten wat er daar verder gebeurt is omdat ze (bijna) geen internet hebben. De Heere de dank daarvoor. Door het slechte internetbereik duurde het langer voordat wij het bericht binnen kregen. Ze hebben heel de nacht doorgereden. Ze vertelt dat het een moeilijke, zware nacht geweest is. Vooral doordat er zoveel file was, alle wegen zijn vol. zo ontzettend veel mensen die evacueren en alles achter hebben gelaten: hun spullen, hun werk, hun leven. Mensen die allemaal hun eigen verhaal hebben. Dat is moeilijk om te zien zegt Stefanie. Ze zijn nu ongeveer 20 uur onderweg en ze zijn nog niet eens op de helft en de files worden alleen maar meer. Ze hebben de auto even langs de weg gezet om even 5 minuten te slapen. De auto doet het gelukkig, olielampje brand niet meer en ze hebben genoeg benzine. Stefanie mag zich gesterkt weten door jullie gebed. 

 

25-02-2022 3:17

Het laatste bericht wat we hebben ontvangen is: we rijden nu langs Vinnytsja en het luchtalarm gaat nu af. 

 

25-02-2022 2:12

Vannacht om 2 uur stuurde Stefanie dat ze weer waren gestopt omdat het olielampje al voor de tweede keer brandde, ze hadden olie bijgevuld maar daarna bleef hij nog branden. Ze hebben gebeden en hopen toch verder te gaan omdat ze geen andere keus hebben. Ook maakten ze zich zorgen want ze hadden bijna geen benzine meer en de benzine stations waren gesloten. Ook daar hebben ze voor gebeden en na een poosje kwamen ze toch een benzinestation tegen dus ze zijn heel dankbaar dat ze nu weer benzine hebben en door kunnen. Ze vertelt dat ze bijna bij Vinnytsja zijn, een grote stad waar ook bombardementen waren geweest en waar weer gebombardeerd kan worden. We hebben gehoord op het nieuws dat er over een uur ergens gebombardeerd kan gaan worden. Waar dat is weten we niet. Bid voor ons!

 

24-02-2022 23:00

''Goedenavond allemaal, of goedenacht want hier is het al 12 uur'' stuurt Stefanie. Ze hebben nog een lange reis voor de boeg van zeker wel 13 uur. Ze moeten een andere route nemen omdat er verschillende wegen zijn afgesloten. Ze maken zich er nog een beetje zorgen over of ze wel genoeg benzine hebben voor de hele reis. Ze proberen het bij verschillende tankstations te vragen maar de meeste benzinepompen geven alleen nog benzine aan politieauto's. Op dit moment hebben ze nog een hele volle tank dus ze kunnen nog wel even vooruit. Ze blijven de hele nacht doorrijden. De nieuwsberichten voor de nacht zijn niet goed maar ze mogen er vrede over hebben en rustig onder zijn. 

 

24-02-2022 22:00

Omdat Stefanie een poos geen internet had duurde het even voordat we weer een update kregen. Aan het begin van de avond zijn ze een half uurtje gestopt, hebben ze even de benen gestrekt en iets gegeten (de lunch was overgeslagen). Nog steeds waren er erg veel mensen die onderweg waren, het verkeer bleef maar gaan. De navigatie is er bij Stefanie mee gestopt dus ze volgt Andre en Alona en ze rijden zoveel mogelijk mee in de stoet, ervan uitgaand dat die mensen ook allemaal naar het westen gaan. Het gaat voor nu gelukkig wel goed, ze voelt totaal nog geen moeheid. Ze moeten in ieder geval voorbij Vinnytjsa zijn omdat het daar ook gebombardeerd is afgelopen nacht, dus als ze daar voorbij zijn kunnen ze wat rustiger adem halen. De wegen hier zijn een stuk minder goed begaanbaar dus ze kunnen kunnen hier 40 km per uur rijden. Maar gelukkig gaan ze vooruit en krijgen ze de kracht om te rijden. Daar zegt Stefanie dankbaar voor te zijn. Stefanie bedankt voor jullie gebed en hoopt jullie op de hoogte te houden.

 

24-02-2022 20:00

Door een lange file duurde het nog lang voordat ze bij Oeman waren. Ze waren net voorbij Oeman en daar stonden Oekraïense soldaten. Vermoedelijk is daar gebombardeerd (Stefanie zag lichtflitsen maar weet niet of dat daarmee te maken had) zodat de weg niet meer begaanbaar is. Hierdoor moesten ze omrijden. Tot nu toe gaat dat goed en inmiddels rijden ze weer wat harder alleen is het donker dus dat is wat lastiger dan in het licht rijden.

 

24-02-2022 17:00

Inmiddels zijn ze al ruim 2,5 uur aan het rijden. Op bepaalde plekken werden blokkades geplaatst door Oekraïense soldaten maar ze mochten er gelukkig nog gewoon langs. Voor de rest is het er rustig. Op dit moment rijden ze voor de plaats Oeman, daar is vannacht een bombardement geweest waarbij ook een joods standbeeld is geraakt. Doordat er zoveel drukte op de weg is zullen ze nog wel 15 uur moeten rijden (zonder tussenstops). Ze proberen de nacht door te rijden en hopen dan morgen ergens in de middag aan te komen.

24-02-2022 14:30

Stefanie vertrekt met het familiehuis richting Beregowo/Mukachevo.  Stefanie schrijft: ''Ik mag er nu heel rustig onder zijn. De Heere mag mij rust geven.'' De weg die ze moeten gaan kan misschien wel een dag tot 2 dagen duren. Dit is een reis van 1000 kilometer. We gaan biddend rijden en hopen dat we onderweg niet tegengehouden worden. We hebben gelukkig genoeg benzine want bij elk benzine station waar we langskomen staan hele lange rijen. De kinderen zien nog niet echt de ernst van de oorlog in. Ze vinden het vooral leuk dat ze naar het westen gaan want daar wonen opa en oma. De oudste twee kinderen zijn daar al. Willen jullie bidden voor een goede reis en dat ze veilig in Beregowo/Mukachevo aan kunnen komen. Bid ook voor heel Oekraïne!

 

24-02-2022 12:00

Deze ochtend is Stefanie met Nestor (7) vertrokken naar Kirovohrad om daar de laatste belangrijke dingen te regelen voor de medische behandeling van Nestor. Dit is gelukkig goed gegaan en ze hebben genoeg medicijnen voor de komende maand. Ze gaan nu weer terug naar het familiehuis.

 

24-02-2022 08:00

Zoals u misschien inmiddels wel zult weten viel Rusland vannacht rond 04:00 Oekraïne aan. Verschillende raketaanvallen volgden. Rusland beweert dat het Oekraïne niet wil bezetten maar slechts wil ''demilitariseren''. De spanning was al meerdere dagen hoog zoals u ook wel eerder in voorgaande blogs hebt kunnen lezen. Het familiehuis was al dagen bezig om spullen in te pakken, benzine voorraden op te slaan en ze zorgden voor voldoende voedsel en medicijnen. Administatief moest er ook veel gebeuren. Gisteren hoorden ze dat de Oekraïense kinderbescherming uit sommige pleeggezinnen de pleegkinderen hebben weggehaald en naar een kindertehuis hadden gebracht omdat ze in het gezin niet veilig genoeg zouden zijn. Als ze konden vluchten werden de kinderen niet weggehaald maar lang niet iedereen kan naar het westen vluchten omdat er daar al bijna geen huizen meer beschikbaar zijn. Stefanie dacht dat het niet lang meer zou duren voordat deze oproep/vraag ook bij Andre en Alona zou worden neergelegd en dan zouden ze hun kinderen moeten afstaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Willem Jan Beens
2 jaar geleden

Van harte sterkte gewenst en een goede, behouden reis. Bovenal de bescherming en nabijheid van de HEERE toegebeden.

Marlies Meerkerk
2 jaar geleden

Inderdaad! Heel veel sterkte voor Stefanie en iedereen bij haar! Maar ook voor familie en vrienden die niet bij haar zijn. Lijkt me ook heel moeilijk voor jullie. Gelukkig is gebed het beste wapen! Van harte Gods bescherming toegebeden!

Jacoline Groenendijk
2 jaar geleden

Veel sterkte op deze spannende de reis! We bidden voor bescherming onderweg en een behouden aankomst in Beregowo/ mukachevo.

Marleen
2 jaar geleden

Ik las uw bericht op Facebook en bid als medechristen mee voor bovennatuurlijke bescherming en Gods engelen leger om jullie heen. Liefs uit Drenthe

Liesbeth
2 jaar geleden

Veel sterkte met alles Stefanie! Wat zal je moe zijn geweest, hopelijk slaap je lang en goed. Veel bemoediging gewenst ook aan familie, vrienden
Hartelijke groet, Liesbeth (Erasmus MC Sophia, 1 noord😉)

marja
2 jaar geleden

Gods nabijheid toegewenst Stephanie en iedereen die bij je is , maar ook het hele volk in Oekraïne , laten we ze allemaal opdragen in ons gebed wat hebben ze dat hard nodig en wat hebben wij dat allemaal hard nodig ook familie in Nederland .

Jacquelien Riezebos
2 jaar geleden

Stefanie en allen die je lief ze zijn. We wensen je Gods ondersteuning toe in alles wat jullie doen.
Wat een wonder en trouwe zorg dat Hij jullie nog heeft willen leiden door alles heen. We proberen voor jullie te bidden. Sterkte kracht en wijsheid toegewenst.

Familie Koster
2 jaar geleden

Fijn om te lezen dat Stafanie en 'haar' kinderen en het andere gezin veilig zijn aangekomen.
Als jullie mensen weten die gevlucht zijn richting Nederland en geen onderkomen hebben: wij stellen op onze bovenverdieping 2 slaapkamers met badkamer beschikbaar!

Frens Hartgers
2 jaar geleden

Bedankt voor de updates, ik kwam via CIP. nl
Op het idee om je te googlen, ik wil jullie veel wijsheid, bescherming en vrede toe bidden! Ook bid en hoop ik dat God snel beide volkeren zal herstellen, kracht voor het Ukrainse leger en bid ik de vrede toe voor de leiders. En dat de kerk mag blijven schijnen.

G.A.v.Meeuwen
2 jaar geleden

Van harte de hulp en nabijheid van de Heere toegewenst. We hopen en bidden dat de oorlog mag stoppen. Heel veel sterkte in alle pijn en verdriet.